TESS, сондата на NASA, чиято цел е да търси светове, потенциално

...
TESS, сондата на NASA, чиято цел е да търси светове, потенциално
Коментари Харесай

NASA откри планета, подобна на Земята

TESS, сондата на NASA, чиято цел е да търси светове, евентуално подобаващи за живот, които се намират отвън Слънчевата система, откри общо три планети към звезда, ситуирана на към 73 светлинни години от личната ни слънчева система. Нещо повече - една от тях е със състав, съпоставим с този на нашата лична Земя. 

И трите свята обикалят към звезда-джудже от вид М, ситуирана на към 73 светлинни години. допълват БГНЕС. Тя е почти 40% по-малка от нашето Слънце по маса и размер и има повърхностна температура към една трета по-ниска от Слънцето.

Първата и най-вътрешна планета, наречена TOI 270 b, е с 25% по-голяма от Земята и има приблизителна маса 1,9 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Тъй като тя е най-близката от трите до звездата, планетата е разказана като „ гореща “ и е повече от евентуално да има скалиста повърхнина.


Източник: JPL-CALTECH/AMES/NASA

Проучването на НАСА дефинира другите два свята като „ мини-Нептун “, само че откривателите споделят, че са нужни спомагателни данни, защото тези планети наподобяват на тези, следени в нашата лична слънчева система. TOI 270 c и TOI 270 d, надлежно са 2.4 и 2.1 пъти по-големи от Земята. Смята се, че първата тежи към седем пъти земната маса, до момента в който втората е почти пет пъти по-голяма от земната.

TESS се натъкна на над 850 „ евентуални нови планети “, само че единствено 24, в това число последните три, завоюваха достойнството да бъдат наречени планета, защото спътникът за първи път стартира да търси екзопланети през юли 2018 година

„ Темпът и продуктивността на TESS през първата година от активността му са надхвърлили най-оптимистичните ни очаквания за задачата “, споделя Джордж Рикър, основен откривател на TESS в Масачузетския софтуерен институт.

Изследователите се надяват последващите наблюдения по отношение на находките на TESS да продължат да хвърлят светлина върху това по какъв начин действат тези планети, какви газове участват върху тях и дали животът може да оцелее на тези светове или не. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР